Uloga zajednice u očuvanju kulturnog nasleđa

U sali Narodne biblioteke Dositej Obradović u Staroj Pazovi, u četvrtak 02.03.2017. realizovano je tematsko veče Uloga zajednice u očuvanju kulturnog nasleđa, kojim smo želeli da podstaknemo na razmišljanje o pitanjima: Šta je naše lokalno nasleđe? Šta pamtimo? Šta ne smemo da zaboravimo? Šta želimo da prenesemo budućim generacijama? Šta kulturno nasleđe govori o nama? Kakva je uloga lokalne zajednice u očuvanju kulturnog nasleđa?

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na Seminaru za muzeologiju i heritologiju Odeljenja za istoriju umetnosti, dr Milan Popadić, tom prilikom održao je predavanje Od nasleđa do baštine, kojim je na zanimljiv i slikovit način predočio razliku između pojma nasleđe i baština, kao i izazove sa kojima se možemo susresti prilikom izučavanja prošlosti.

Na ovaj način simbolično je započeta realizacija projekta Virtuelni muzej zajednice opštine Stara Pazovačije su ideje, ciljeve, plan realizacije i očekivane rezultate predstavile autorka projekta MA Gordana Milanović i koordinatorka projekta MA Dušanka Gojić. O značaju projekta za očuvanje lokalnog nasleđa govorio je Milivoj Kovačević, istraživač istorije Stare Pazove.

Veče su upriličile članice Udruženja žena pri SKUD-u Heroj Janko Čmelik, koje su predstavile deo slovačke tradicije, kao i Udruženja žena Golubinačke golubice, koje su pripremile tradicionalne sremske poslastice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor članka: heritag-admin