Seminar Ekomuzeji i muzeji zajednica

Nacionalni komitet ICOM Srbija, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Italijanskog kulturnog centra, Regionalne alijanse ICOM SEE i Opštine Stara Pazova, organizuje stručni seminar EKOMUZEJI I MUZEJI ZAJEDNICA koji će se održati od 25. do 27. oktobra 2017. u Beogradu, s izletom poslednjeg dana u Golubince.

Na seminaru će učestvovati vodeći stručnjaci Italije i Hrvatske iz oblasti ekomuzeja, koji će prvog dana održati kraća predavanja o ekomuzejima, njihovom značaju i poziciji u savremenom društvu. Drugog dana će biti reči o pet pokušaja formiranja ekomuzeja u Srbiji, kao studijama slučaja koje će pojedinačno biti razmatrane. Reč je o već započetim projektima ili potencijalima za formiranje ekomuzeja u Golubincima, Zlakusi, Senjskom Rudniku, Dolini Ibra i Slavkovici.

Cilj seminara je da se, bazirano na novim saznanjima, kroz razgovor i interakciju sagledaju problemi koji sprečavaju realizaciju započetih projekata i predlože svrsishodna rešenja koja bi omogućila njihovu realizaciju. Odnosno, da se tamo gde ima potencijala za osnivanje ekomuzeja, lokalna zajednica i lokalna samouprava podstaknu da to i učine.

Program seminara, apstrakte predavanja i biografije izlagača, možete pogledati u informatoru.

Autor članka: heritag-admin