Premijerno izvedena dečija predstava San golubinačke noći

U subotu, 16. juna 2018. godine, premijerno je izvedena predstava San golubinačke noći na platou ispred dvorca Šlos u Golubincima. Predstava je inspirisana istorijom, pričama i legendama o dvorcu Šlos, a izveli su je učenici OŠ “23. Oktobar“ iz Golubinaca. Deca su iskazala veliki talenat za glumi i uspela da na jedan upečatljiv i pomalo šaljiv način dočaraju uzbudljivu ljubavnu priču Betovena, napeto Karađorđevo sakrivanje od Turaka, mračnu legendu o vlastelinu i još mnogo toga. Kulise Šlosa doprinele su kreiranju misteriozne atmosfere i autentičnosti ambijenta.

Predstavu je režirala Milja Mazak, a scenario je pisala dramaturškinja Isidora Milosavljević. Na pripremi predstave sa decom je kao glumački pedagog radila Jelena Simić. Predstava je rađena u produkciji Centra za istraživanje i promociju kulturnog nasleđa HeriTag, a deo je projekta (Re)Animacija spomenika, jednog od 10 pobedničkih projekata takmičenja Superste u 2017. godini, koje organizuje Erste banka. Predstava je zapravo završni program ciklusa radionica o lokalnom kulturnom nasleđu koje su vodile autorke projekta Gordana Milanović i Dušanka Gojić, istoričarke umetnosti i menadžerke u kulturi.

Pored predstave u Golubincima, organizovane su i dve izložbe na otvorenom, Zadužbina Pejačevića – Crkva svetog Ivana Nepomuka u Putincima, koja je postavljena u dvorištu crkve u Putincima, i Priča o grofovskom imanju Moja Volja, koja je postavljena u letnjikovcu porodice Pejačević u Jarkovcima.

Autor članka: heritag-admin