Predstavljeno kulturno nasleđe Golubinaca na konferenciji u Mađarskoj

Konferencija Nasleđe i identitet, jedan od ključnih događaja kojim se obeležava Evropska godina kulturnog nasleđa 2018, održana je od 23. do 26. marta u Kisegu u Mađarskoj.  Godišnja konferencija Evropske asocijacije za interpretaciju nasleđa okupila je preko 150 stručnjaka iz 40 različitih zemalja. Konferenciju je svečano otvorio evropski komesar za obrazovanje i kulturu Tibor Navrasis.

Fokusom na odnos između nasleđa i identiteta težilo se razmatranju sledećih pitanja: Kako možemo posmatrati različite kolektivne (verske, nacionalne, lokalne, etničke) identitete? Da li postoji evropski identitet kao odraz evropskog nasleđa? Kako su se oblikovali identiteti istočno i zapadno od nekadašnje gvozdene zavese? Kako interpretacija menja način na koji se konstruisani identiteti prenose ili dovode u pitanje? Kako interakcija sa prirodnim nasleđem oblikuje identitet ljudi?

Ispred Centra za istraživanje i promociju kulturnog nasleđa HeriTag, Gordana Milanović predstavila je istraživanje o kulturnom nasleđu Golubinaca kroz predavanje Kulturno nasleđe u službi kreiranja identiteta lokalne zajednice.

Više o programu konferencije, predavanjima, interaktivnim radionicama i studijskim putovanjima, možete pogledati na linku.

 

Autor članka: heritag-admin