Otvorena izložba Priča o grofovskom imanju Moja Volja

U petak, 8. juna 2018. godine, u letnjikovcu plemićke porodice Pejačević u Jarkovcima otvorena je izložba Priča o grofovskom imanju Moja Volja. Izložbu je činila postavka na otvorenom, a posetioci su imali priliku da otkriju šta to letnjikovac u Jarkovcima čini posebnim, koje se priče i ličnosti prepliću u istorijskim slojevima ovog zdanja, da se upoznaju  sa pričom o grofovskoj porodici Pejačević, saznaju na koji način je kraljica Marija Karađorđević povezana sa letnjikovcem, šta se to čuva u budimpeštanskom arheološkom muzeju, ko je izveo prvu operaciju srca u Srbiji i još mnogo zanimljivosti.

Važan segmenat izložbe, ali i čitavog projekta, bio je aktivno uključivanje lokalne zajednice u interpretaciju sopstvenog nalseđa. Zahvaljujući sprovedenom terenskim radu sa lokalnom zajednicom uspeli smo da u okvru izložbe prikažemo i istoriju školstva i fudbalskog kluba u Jarkovcima, koji su usko vezani za letnjiovac, kao i da sakupimo nekoliko legendi vezanih za poreklo imena Moja Volja.

U okviru izložbe su bile prikazane i fotografije koje su nam slali stanovnici Jarkovaca, ali i opštine Inđija, na kojima su zableženi neki važni momenti u njihovom životu (venčanja, krštenja, punoletsva), a slikane su upravo ispred letnjikovca.

Jedan deo izložbe činili su i  radovi učenika OŠ “Dušan Jerković” koja se nalazi u letnjikovcu i sa kojom je ostvarena intenzivna saradnja tokom trajanja projekta. Deca su tokom februara i marta učestvovala u interaktivnim radionicama koje su se odnosile na kulturno nasleđe, porodicu Pejačević i sam letnjikovac. Na otvaranju izložbe školi je uručen i poklon – pano sa istorijom letnjikovca, kao izraz uspešno ostvarenog parterstva.

Izložba u Jarkovcima predstavlja jedan od tri završna događaja u okviru projekta (Re)Animacija spomenika, sa čijom smo realizacijom počeli u februaru ove godine. Pored izložbe u Jarkovcima, organizovana je i izložba na otvorenom Zadužbina Pejačevića – Crkva svetog Ivana Nepomuka u Putincima, koja je postavljena u dvorištu crkve, kao i dečija predstava San golubinačke noći, koja će biti izvedena ispred dvorca Šlos u Golubincima.

Projekat (Re)Animacija spomenika finansirala je Erste banka u okviru programa Superste.

 

Autor članka: heritag-admin