O nama

Centar za istraživanje i promociju kulturnog nasleđa HeriTag

HeriTag Centar je udruženje profesionalaca u oblasti istorije umetnosti i menadžmenta klturnog nasleđa. Posvećeni smo istraživanju, interpretaciji i promociji materijalnog i nematerijalnog kulturnog i prirodnog nasleđa Vojvodine, sa fokusom na oblast Srema. Zagovarajući participativni pristup u procesima definisanja, očuvanja, interpretacije i prezentovanja lokalnog kulturnog nasleđa otvaramo prostor za dijalog između prošlosti i sadašnjosti, između zajednica i baštine, kako bi štitili i promovisali kulturni identitet mesta i ljudi koji u njima žive. Kroz različite aktivnosti omogućavamo da se čuje glas svakog zainteresovanog pojedinca ili grupe, želeći da na taj način sačuvamo lične priče i iskustva, kao deo kolektivnog sećanja. Upotrebom digitalnih tehnologija otkrivamo nove, interaktivne i kreativne načine interpretacije nasleđa lokalnih zajednica u cilju povećanja njegove atraktivnosti, kao i dostupnosti kulturnih sadržaja široj javnosti.

Najznačajnijih ciljeva udruženja su: podizanje svesti o značaju kulturne baštine za održivi razvoj lokalnih zajednica, podsticanje participacije građana u kulturnim aktivnostima, edukacija o kulturnom nasleđu i kroz kulturno nasleđe, podsticanje interkulturnog dijaloga, podsticanje razvoja kulturnog turizma, podsticanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti kulture.

 

Osnivači 

Dušanka Gojić je završila osnovne i master studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i master studije na UNESKO katedri za kulturnu politiku i menadžment na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Univerzitetu Lumier Lion II u Lionu u Francuskoj. Radila je kao nastavnik istorije umetnosti u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, Gimanziji i SŠ “Dr Đorđe Natošević” u Inđiji. Bila je deo organizacionog tima četvrtog i petog internacionalnog pozorišnog Itaka Šekspir festivala, kao i šestog internacionalnog Festivala savremene umetnosti Dunavski Dijalozi . U Centru za istraživanje i promociju kulturnog nasleđa HeriTag radi kao projektni menadžer, i bavi se istraživanjem pitanja društvene odgovornosti u upravljanju nasleđem i njegovim potencijalima za doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica.

Gordana Milanović je završila osnovne i master studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i master studije na UNESKO katedri za kulturnu politiku i menadžment na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Univerzitetu Lumier Lion II u Lionu u Francuskoj. Kao najuspešniji student upisan na master studije istorije umetnosti dobija 2014. godine nagradu “Prof. dr Katarina Ambrozić” i stipendiju za studijski boravak i istraživanje u Parizu. U 2016. godini dobija nagradu Narodnog muzeja u Beogradu za najbolji master rad odbranjen u toku 2014/2015. godine. U dosadašnjem iskustvu volontirala je i stažirala u Narodnom muzeju u Beogradu, Domu vojske Srbije, Centralnom institutu za konzervaciju, Ministarstvu kulture i informisanja (Desk kreativna Evropa), Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Bila je deo organizacionog tima prvog Seminara o ekomuzejima u Srbiji.  Član je komisije NK IKOM-a Srbije za organizaciju seminara i muzejsko savetovanje, Evropske asocijacije za interpretaciju nasleđa i Asocijacije za kritičke studije nasleđa. U Centru za istraživanje i promociju kulturnog nasleđa HeriTag radi kao projektni menadžer, i bavi se istraživanjem odnosa zajednice prema lokalnom kulturnom nasleđu, kao i principima funkcionisanja ekomuzeja i muzeja zajednica.

Jovana Fuštar završila je osnovne studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2013. godine, dok je master studije kulturologije završila na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2016. godine, baveći se temom osmanskog nasleđa na teritoriji Srbije u 19. veku. Za vreme osnovnih studija, tokom 2012. godine, pohađala je školu konzervacije keramike Diana pri Centralnom institutu za konzervaciju u Beogradu. Volontirala je u brojnim ustanovama kulture na poziciji kustosa, među kojima se izdvaja praksa u Narodnom muzeju u Beogradu. Takođe je bila volonter na manifestaciji Noć muzeja 2011, 2012, 2013. godine. Oblast interesovanja na koju je posebno fokusirana odnosi se na edukaciju o umetnosti i edukaciju u umetnosti. Za vreme pohađanja programa Obrazovanje nastavnika predmetne nastave na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na školskim praksama bavila se metodama u umetničkim predmetima razvijajući iste. Interesuje se i za proučavanje različitih kultura. Deo je tima HeriTag Centra.

Mira Čonkić je završila osnovne i master studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Collections Management Certification Program Fondacije za umetnost i kulturu Fionn Zarubica. Period stažiranja je provela u Galeriji FLU i Kabinetu grafike, pri Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učestvovala je u realizaciji projekata Obrada i javno predstavljanje umetničkih dela iz zbirke Fakulteta likovnih umetnosti – Ka virtuelnom muzeju FLU, Restauracija i konzervacija crteža i studija Uroša Predića iz zbirke Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i njihova prezentacija kao segmenta ukupne zaostavštine umetnika fakultetu u Galeriji FLU i Obezbeđivanje uslova za sprečavanje daljeg propadanja papira izazvanog nepovoljnim klimatskim uslovima u Kabinetu grafike Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Kreirala je facebook stranicu Galerije FLU i aktivno radila na realizovanju i promociji programa. Tokom studiranja aktivno je učestvovala u kulturnim programima i težila profesionalnom usavršavanju kroz volonterske programe  u Narodnom muzeju u Beogradu, Galeriji Doma vojske Srbije i tokom manifestacije Noć muzeja. Uspešno je završila kurs Konzervacije i restauracije keramike Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu i pohađala brojne stručne seminare. Deo je tima HeriTag Centra. Bavi se problemima savremene umetnosti i načinima njihovih rešavanja, kao i kulturnim nasleđem Futoga.

 

Centar za istraživanje i promociju kulturnog nasleđa HeriTag je bilo institucionalno, bilo posredstvom članica deo: