Ekskurzija sa učesicima projekta ReAnimacija Spomenika

Kao deo ciklusa edukativnih radionica koje realizujemo u okviru projekta ReAnimacija spomenika, organizovana je ekskurzija đaka sve tri škole (OŠ „Dušan Jerković“iz Jarkovaca, OŠ „23. Oktobar“ iz Golubinaca i OŠ „Dositej Obradović“ iz Putinaca), koji učestvuju u projektu.

Tom prilikom posetili smo Zavičajni muzej u Rumi, koji se nalazi u zgradi koju je podigla porodica Pejačević u 18. veku za potrebe franjevačke gimnazije. Odmah pored muzeja nalazi se i njihova zadužbina crkva Uzvišenja Časnog Križa i župni dvor. Na terenu smo sa učenicima iz Jarkovaca i Putinaca sumirali usvojeno znanje o zadužbinama Pejačevića, koje smo otkrivali na edukativnim radionicama. Imali smo priliku da pogledamo izložbu „Kojekude Karađorđe“, te da sa učenicima iz Golubinaca razgovaramo o boravku vožda Karađorđa u dvorcu Šlos.

Dalje, put nas je odveo u Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici. Ovde su deca imala priliku da pogledaju etnološku, istorijsku, umetničku i arheološku zbirku i da nauče mnogo toga o istoriji Srema.

Kako smo se proveli pogledajte u nastavku:

Autor članka: heritag-admin